ponedjeljak, 15.10.2007.

ČOVJEK KAO POLITIČKI SUBJEKT


Svaki je čovjek originalna, ,jedinstvena i neponovljiva vrijednost, ima svoje dostojanstvo i slobodu. Pa, iako je svaka osoba individua za sebe, ona je dio zajednice jer čovjek nije i ne može biti zatvoreno biće, on je biće otvoreno komunikaciji i u svome se životu susreće s drugim osobama, i s njima živi.

Čovjek je kao osoba izvor i temelj svih društvenih ustanova, i nezaobilazno, član je zajednice, a primarna je obitelj u kojoj osoba nastaje i razvija se. Najautentičniji izraz djelovanja osobe u društvu je uključivanje u političko djelovanje koje mora, smatraju personalisti, biti prožeto ljudskim vrijednostima. Čovjek je jako zanimljivo biće, a najčešće je nezadovoljan onim što ima i uvijek mu treba baš ono što nema. Voljeti i biti voljen, biti koristan ali i priznat, kategorije su koje su duboko ukorijenjene u svakom čovjeku bez obzira na dob. Na pitanje kako bi željeli provesti svoj ostatak života? – odgovor bi glasio: Dostojanstveno .

Ljudsko dostojanstvo je dakle neotuđivo, te ga svaki čovjek posjeduje po svojoj pripadnosti ljudskoj vrsti. To se dostojanstvo ne smije i ne može izgubiti, niti ga tko može oduzeti ili na bilo koji način umanjiti.

U svome pravome smislu ljudsko dostojanstvo ne može se „ ostvariti“ ili „ unaprijediti“, već samo poštovati i priznati kao ono koje je stvarno.

Do sada su nas smatrali kao izbornu masu – a mi smo si vratili ljudsko dostojanstvo tako da sada mi odlučujemo o svojoj sudbini. Vratili smo dostojanstvo i umirovljenicima jer se nikada kao do sada nije vodilo računa i govorilo o njihovim problemima.

HSU je osnovana 29.ožujka l996.. godine a nastala je kao oblik samoorganiziranja i samopomoći teško pogođene i obespravljene umirovljeničke populacije nakon pobjedonosnog okončanja Domovinskog rata. HSU djeluje kao politička stranka koju je osnovala interesna skupina istomišljenika koja ima određeni cilj i nije opterećena nikakvim ideološkim predznacima, a naši članovi okupljeni su oko zajedničkog programa. Tragom toga je i naš cilj – nastojati okupiti i pokrenuti u politički život – proces sve slojeve društva, a osobito stariju dob. Danas postoje oblici dragovoljstva i oblici međusobnog služenja koje naše društvo nasušno treba, a mi to upravo činimo tako da umirovljenici nisu više samo biračko tijelo, i zato nitko nema pravo vrijeđati nas i uskraćivati pravo što se bavimo politikom.

CILJ STRANKE je demokratsko djelovanje na hrvatskoj političkoj sceni, kako bi se vratilo dostojanstvo, osigurala pravna i politička zaštita a time i materijalna sigurnost u skladu sa načelima socijalne, pravne i demokratske države. Naša Stranka je i sredstvo za moguću provedbu našeg opredjeljenja tj. putem Stranke možemo sudjelovati u obnašanju vlasti na svim razinama političkog organiziranja od općine, grada i županije gdje već imamo zavidne rezultate i iskustvo, a od 2003. godine i u Saboru. Na taj način mi umirovljenici postajemo sastavni dio društva na način da se aktivno uključujemo u provedbi politike koja izravno utječe na naše blagostanje, jer do sada se politika bavila sa nama ali bez nas. Mi zato imamo i znanje i iskustvo, ali i moralne kvalitete koje možemo podijeliti i suodlučivati sa mlađima odnosno našom djecom i unucima. HSU-a kao politička stranka teži da bude zastupnik interesa sadašnjih i budućih umirovljenika a to znači da mi građani treće dobi postajemo aktivni dio društva sudjelujući u tvorbi i provedbi politike koja izravno utječe na blagostanje svih građana. Dakle naš položaj ovisi o nama samima, o našem jedinstvu.

Ako gledamo u prošlost onda si trebamo postaviti pitanje, zar ne snosimo i mi dio krivice za ovo naše stanje u kojem se nalazimo jer smo bili samo biračko tijelo za druge, a oni su nam vračali time što smo danas u izuzetno teškom materijalnom i socijalnom položaju, no naš duh i snaga žele izgrađivati bolje sutra u općini , gradu ili županiji, ili državi u kojoj živimo.

Nas zanima kako izaći iz ove opće krize i nezadovoljavajućega položaja, i to što prije i što efikasnije. Hrvatska država mora biti država razvijene demokracije u kojoj svi njezini građani imaju ista prava i obveze, da budu jednaki pred zakonom, bez privilegiranih, bez korupcije, uz osjećaj i sigurnost da vlastite vrijednosti trebaju i mogu promovirati iz radinosti, poštenja i unutrašnjeg bogatstva. Cilj Hrvatske stranke umirovljenika je demokratskim djelovanjem na hrvatskoj političkoj sceni vratiti dostojanstvo umirovljeničkoj populaciji, osigurati pravnu i političku zaštitu a time i materijalnu sigurnost u skladu sa načelima socijalne pravne i demokratske države.

Osnovu za to imamo «Rezolucija br.46/ 91 Glavne Skupštine UN od l6. prosinca l991. koja sadrži načela Ujedinjenih naroda za starije osobe, a cilj im je poboljšati život u starijoj dobi. Potaknute su i vlade svih zemalja da uključe ova načela u svoje nacionalne programe. Nitko nema pravo omalovažavati naš volonterski rad, a osobito našu privrženost vlastitim ciljevima. Trebate znati kako je mnogo ljepše kad znamo da nas netko treba i da smo tu za druge. Nema pravednosti bez solidarnosti i nema solidarnosti bez pravednosti, stoga ne prihvaćamo pojavu laži i li neistina onih koji zbog vlastite nesposobnosti i straha priželjkuju da nas nema na političkoj sceni.

Poštovani čitatelji ovog bloga:
Postoje uspomene koje treba pamtiti zbog ljepote trenutka ljubavi, kao što postoje uspomene i patnje koje se ne smiju zaboraviti zbog istine i ne ponavljanja povijesti.

Sveti Otac Ivan Pavao II.
Starost „ Ona ovjenčava život – ona je vrijeme žetve svega što smo postigli ali i onog što smo pretrpjeli i izdržali……

mr.sc. Vladimir Jordan


Objavljeno u 10:18

Komentari (33) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Prikaži/Sakrij komentare

O meni



Rođen 03.11.1940. u Zagrebu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistar pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Od 1959. – 1978. radio u gospodarstvu. Od 1978. – 1989. radio u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Od 1989. do umirovljenja radio u gospodarstvu. Predsjednik HSU od 2001. godine. Ponovno izabran za slijedeći četverogodišnji mandat na Skupštini održanoj 17.06.2005. godine.

HSU.hr

Web | Vodstvo | Sjedište | Povijest

Izbori 2007
Politički ciljevi
Gospodarski ciljevi
Interesni ciljevi
Izborni program

Program
Osnovna načela
Programski ciljevi
Politički ciljevi
Djelovanje političkom sistema
Razvoj demokratskih odnosa
Socijalna politika
Gospodarska politika
Položaj umirovljenika
Zdravstvena politika
Ostala pitanja

Korisni linkovi

GO HSU OSIJEK - Gradska organizacija HSU Osijek

Život s mirovinom - Digitalno izdanje besplatnog mjesečnika umirovljenika

HZMO - HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Sabor - HRVATSKI SABOR

Vlada- VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

HZZO - HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE

Statistika - DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

NN - NARODNE NOVINE

MUH - MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE

HPB Invest - Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom

Ostali linkovi
Dnevnik.hr - Video news portal Nove TV
Blog.hr - Vodeći blog servis
Forum.hr | Monitor.hr